Slobodno vrijeme




title

Izlet u Aleju glagoljaša*



*Cijena po osobi 125,00 kn

Polazak u 16:00h

Autobusom ispred Hotela Excelsior


Dolazak do Aleje glagoljaša

  1. Stup Čakavskog sabora
  2. Stol Ćirila i Metoda
  3. Katedra Klimenta Ohridskog
  4. Lapidarij
  5. Klanac hrvatskog Lucidara
  6. Vidikovac Grgura Ninskog
  7. Uspon istarskog razvoda
  8. Zid hrvatskih protestanata i heretika
  9. Odmorište Žakan Juri


Dolazak u Hum


Razgledavanje i šetnja najmanjim gradom na svijetu


Posjet tipičnoj istarskoj konobi


Degustacija istarskih specijaliteta (biska, pršut, sir s tartufima, panceta, istarska kobasica, 1 dcl crnog vina/1 dcl bijelog vina, muškat (0,5 dcl) uz fritule)


Povratak u 19:00h


Povratak autobusom u Lovran u dogovoru s predstavnikom agencije Goldtours.


  • Aleja Glagoljaša

Nalazi se duž ceste koja vodi od mjestašca Roča do najmanjeg grada na svijetu, Huma. Mjesto Roč je od 13. stoljeća bio snažno središte glagoljaške pismenosti i književnosti. Ukupna duljina aleje je sedam kilometara.

Nastala je kao projekt Čakavskog sabora.

Ideju je za nju dao hrvatski književnik Zvane Črnja, a osmislili su je kipar Želimir Janeš i profesor Josip Bratulić. Ona je spomen-obilježje glagoljašima i glagoljaštvu. Pokazuje put istarskoga, hrvatskoga i slavenskoga glagoljaštva, svjedoči o središtima hrvatske srednjovjekovne glagoljske književnosti na području Istre, upućuje na slavenske korijene te pismenosti i njezin kontinuitet od XI. stoljeća do današnjih dana. Također uprizoruje način očuvanja nacionalne samosvojnosti vlastitom duhovnošću, kojom je ujedno uspostavljena veza s ostalim slavenskim i europskim narodima. 
  • Hum

Hum se spominje kao najmanji grad na svijetu. Ima svega 30 stanovnika i očuvane gradske institucije. Nalazi se u središnjoj Istri, 14 kilometara jugoistočno od Buzeta.

Unutar očuvanih gradskih bedema dvije su male ulice, župna crkva Marijinog Uznesenja sagrađena 1802. godine, romanička crkva sv. Jeronima iz 12. stoljeća, oslikana freskama pod bizantskim utjecajem, s mnogo glagoljskih natpisa i grafita, Majstora Antuna iz Padove (Kašćerge).

U Humu je do danas sačuvan običaj "biranja župana na leto dan" kad svi muškarci iz župe u gradskoj loži urezivanjem glasova na drveni štap "raboš" biraju seoskog poglavara. Poznata je gastronomska ponuda Humske konobe, jedinog mjesta gdje se može dobiti "biska", ljekovita rakija od imele, spravljena prema stoljećima starom receptu.